26 June 2009

Asal-usul masyarakat Melayu suka baca surah Yasin?

belum ketemu lagi kajian yang dilakukan mengenai asal usul amalan Yasinan dikalangan masyarakat Melayu. Ada beberapa artikel yang ditulis dilaman web Indonesia dengan mengaitkan amalan Yaasinan dan Tahlilan ini kepada sejarah penyebaran Islam di Tanah Jawa itu sendiri. Dikatakan amalan-amalan ini merupakan penerapan budaya Islam dikalangan orang-orang Jawa yang pada masa itu berlatar belakangkan budaya Hindu-Buddha.

Penyebaran dakwah Islam dilakukan melalui metod ‘dakwah kultural’. Nama yang dikaitkan dengan metod ini ditujukan kepada seorang yang bernama Sunan Kalijaga, yang dikenali sebagai salah seorang dari Wali Sembilan, dan beliau dikenali sebagai budayawan. Sunan Kalijaga melihat masyarakat Jawa pada masa itu diwaktu malamnya akan menghabiskan masa mereka dengan bermain daun terup, minum minuman, majlis tari menari dan sebagainya.

Beliau telah berusaha mengkahwinkan budaya ini dengan menggantikan majlis-majlis tersebut dengan ritual bacaan Yaasin dan Tahlil. Sedikit demi sedikit dilaksanakan sehinggalah ia menjadi apa yang kita lihat sekarang ini. Dikatakan bahawa majlis-majlis bacaan Yaasin dan Tahlil ini sangat efektif pada masa dulu didalam penyebaran agama Islam. Barangkali mungkin budaya yang diamalkan di Tanah Jawa itu diamalkan didalam budaya orang Melayu di Malaysia ini.

Amalan ini dikuatkan lagi dengan riwayat-riwayat yang mereka bawa bagi menunjukkan bahawa surah Yaasin ini mempunyai banyak sekali fadhilat bagi mereka yang membacanya. Misalnya didalam sebuah riwayat, “Yasin lima quriat lahu”, maksudnya : Yaasin itu dibaca sesuai dengan NIAT orang yang membaca. Sudah tentu riwayat ini menjadi dalil kepada apa-apa yang kebaikkan yang dipohon, hendaklah membaca surah Yaasin, termasuklah membaca Yaasin pada mana-mana Majlis yang berkaitan dengan agama.

wallahu a'lam.

No comments:

Post a Comment